Βιομηχανική Κάνναβις
Τι είναι η βιομηχανική κάνναβη;

Τι είναι η βιομηχανική κάνναβη;

Η Cannabis Sativa L είναι φυτό της οικογένειας των Cannabaceae, με διατροφικές, θεραπευτικές και ψυχοτρόπες ιδιότητες.

Υπάρχουν 2 τύποι Cannabis Sativa, με και χωρίς τις πολυσυζητημένες ψυχοτρόπες ιδιότητες.

Ο πρώτος τύπος είναι γνωστός και ως «μαριχουάνα» και περιέχει την ουσία THC (τετραϋδροκαναββινόλη) σε υψηλές συγκεντρώσεις.

Στο δεύτερο τύπο ανήκει η βιομηχανική κάνναβη “hemp” που περιέχει μικρή ποσότητα σε THC (κάτω από 0,2%). Αυτή καλλιεργείται νόμιμα σε χώρες εντός και εκτός της Ε.Ε.

Η βιομηχανική κάνναβη (σπόροι, έλαιο, τσάι, φυτικό γάλα κλπ) έχει σημαντική διατροφική αξία συγκρινόμενη με όσπρια και δημητριακά και είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, με σημαντικά λιπαρά οξέα (α-λινολενικό οξύ (ω-3) και λινελαϊκό οξύ (ω-6) και άλλα πολυακόρεστα οξέα. Μελέτες έχουν δείξει την ιδιαίτερα θετική επίδραση που αυτά έχουν σε καρδιαγγειακά προβλήματα.

Επιπλέον, η Sativa L περιέχει κανναβινοειδή (CBD) στα οποία αποδίδονται βιολογικές και θεραπευτικές ιδιότητες, θετικές στην αντιμετώπιση φλεγμονών, άγχους, Alzheimer, διαβήτη, καρκίνου, όπως η κανναβιδιόλη (CannaBiDiol) που περιέχεται φυσικώς σε συγκεντρώσεις 0,5-4%.

Η χρήση της βιομηχανικής κάνναβης στα τρόφιμα δεν έχει κάποιο περιορισμό εφόσον τα επίπεδα πρόσληψης της κανναβιδιόλης φτάνουν τα 20mg/ημέρα κατά μέγιστο.

0